Enkelt fluffigt vitt surdegsbröd

Vitt surdegsbröd

Jag bakar Vitt surdegsbröd igen. Grundreceptet hittar du här: https://lenabakar.wordpress.com/2010/04/18/184-vitt-surdegsbrod/

Utan bröd i skafferiet beslöt jag mig för att ännu en gång baka det vita surdegsbrödet. Det är ju trots allt det enklaste brödet som jag har lyckats bäst med hittills. De förändringar jag har gjort till receptet beror mest på tillgången/bristen på råvaror samt att jag har försökt lära mig av mina tidigare misstag.

Mer surdegsgrund … hela 2,5 dl använde jag i denna deg. Detta gjorde degen mycket lösare, fluffigare och mjukare. Också det färdiggräddade brödet blev extremt fluffigt och mjukt. Barnen tyckte att det var jättegott och vill att jag bakar det igen.

Jag lade också i mer salt plus att jag bytte ut yoghurt mot fil.

För att ytterligare experimentera lite (nu ser ni graden på mina bagarerfarenheter) gräddar jag det ena brödet i en form. Jag tänkte att eftersom degen var så lös så kanske det är jättebra att grädda limpan i en form som håller ihop den. Denna gång glömde jag dock att ha en het plåt med vatten på när jag gräddade, jag stoppade in en kall plåt med vatten på samtidigt som brödet och det fungerade det också. Skorpan blev hård och fin.

Det nya receptet ser alltså ut så här:

Vitt surdegsbröd med extra mycket surdeg

50 g jäst
4 dl vatten
2 1/2 dl surdeg (råg)
1 dl Onaka fil
2 tsk flingsalt
1 msk olivolja
1 dl fint rågmjöl
10-12 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt, salt, olja, yoghurt och surdeg. Rör i mjölet, lite i taget, och bara tillräckligt för att få en lättarbetad deg. Jäs i en timme under duk. Arbeta ut på mjölat bakbord och forma till limpor som sedan skruvas. Jäs igen – i minst 30 minuter. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter.

Detta underbara, enkla, goda recept är toppen. Det får dig att baka bröd som ser härliga ut och smakar gott.

p.s Tog en promenad i solen med mannen och två av barnen till söder för en titt i en av favoritbutikerna Brandstationen … sol och fina saker – det gör en glad!

Lämna en kommentar

Under recept, Surdegsbröd, Vitt bröd

Lämna en kommentar