18/4 Vitt surdegsbröd

Jag läser den underbara bloggen Söta saker och jag vill vara som Therésia. Jag vill baka underbara bröd i ett underbart vackert kök med fina fina bunkar och slevar. Jag har också ett jättefint kök, ganska fina bunkar också (eller det har jag faktiskt inte) jag vill ta fantastiskt fina bilder på mitt goda bröd – men när jag fotar det så ser det inte så gott ut …och det blir heller inte så gott.

Hur som helst. Jag har bakat efter ett recept från Söta saker. Två gånger faktiskt. Bröden blir jättefina. Första gången smakade det faktiskt ganska gott också, i alla fall precis när det var nybakat och med god västebottenost på (vilket förövrigt gör det mesta gott).  Andra gången gick det inte lika bra. Här har jag hämtat receptet http://sotasaker.com/2009/12/14/vitt-surdegsbrod/

Vitt surdegsbröd

50 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 dl surdeg
1 dl naturell yoghurt
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
1 dl fint rågmjöl
10-12 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt, salt, olja, yoghurt och eventuellt surdeg. Rör i mjölet, lite i taget, och bara tillräckligt för att få en lättarbetad deg. Jäs i en timme under duk. Arbeta ut på mjölat bakbord och forma till limpor som sedan skruvas. Jäs igen – i minst 30 minuter. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Riktigt fin skorpa får man om man har en het plåt under bröden som man häller en kopp vatten på innan man stänger luckan.

Vad gick fel?

Jag använde grovt rågmjöl plus att jag hade alldeles för lite vetemjöl hemma så jag spädde ut det med grovt rågmjöl … det var inte bra. Jag har kommit fram till att varje gång jag bakar med grovt rågmjöl så smakar det inte gott.  Så nu har jag lärt mig, blanda inte ut med grovt rågmjöl om du har för lite vetemjöl hemma – det blir inte bra.

För lite salt. Jag tror att jag har för lite salt. Nästan alltid när jag bakar så smakar det så lite. Jag tror att det beror på att jag använder för lite salt. (Jag använder flingsalt lika mycket som det står i receptet … ska testa vanligt salt nästa gång)

Vad gick bra?

Brödet jäste jättefint
Det blev fint att titta på.
Brödet blev luftigt och lagom fluffigt.
Min kärlek tyckte att det var ganska gott … men så säger han nog mest för att det var god prästost på och gott te till.

Lämna en kommentar

Under Surdegsbröd

Lämna en kommentar